Woningzoekenden in Utrechtse regio willen meer loting

18 december 2018

Woningzoekenden in de Utrechtse regio willen dat meer sociale huurwoningen worden toegewezen via loting. Dat blijkt uit een enquête die de Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SWRU) heeft gehouden onder 1,922 woningzoekenden die bij WoningNet zijn ingeschreven. Deze wens leeft regiobreed, hoewel de cijfers per gemeente verschillen. De respondenten geven aan dat in meer gemeenten wordt verloot en dat niet alleen appartementen maar ook eengezinswoningen daarvoor in aanmerking komen. Maar liefst 43% heeft de enquête ingevuld. Ook de corporaties willen meer gaan verloten.

De meeste woningen worden toegewezen op basis van inschrijfduur en urgentieregelingen. Momenteel worden alleen in de gemeenten Utrecht, Nieuwegein en Zeist structureel woningen verloot. Het percentage ligt echter laag, gemiddeld 4,6% over de laatste drie jaar. Dit terwijl de huisvestingsverordening meer ruimte biedt voor loting (tot maximaal 20%). Verder worden er alleen kleinere appartementen verloot. Vaak zijn dit kwalitatief gezien de mindere woningen.

Volgens 39% van de respondenten zou 50% van alle woningen moeten worden verloot. Slechts 15% vindt dat er minder woningen verloot moeten worden. Opmerkelijk is dat ook de woningzoekenden met een
inschrijfduur van vijf tot tien jaar nog positief zijn over loting. 58% van hen is voor meer loten. Van de respondenten met een inschrijfduur langer dan tien jaar is de grootste groep (37%) neutraal over loting. Woningzoekenden in alle gemeenten met voldoende respondenten (n > 10) zijn positief over loten.

Er zijn wel lokale verschillen. Van de woningzoekenden in de gemeente Utrechtse Heuvelrug vindt 36% dat er meer woningen moeten worden verloot. 32% vindt dat er juist minder woningen moeten worden verloot. Het positiefst over loting zijn woningzoekenden uit Nieuwegein. Maar liefst 74% vindt dat er meer woningen moeten worden verloot. In de gemeente Utrecht bedraagt dit percentage 65.

Van de woningzoekenden uitsluitend op zoek zijn naar een eengezinswoning (33%) geeft 63% aan dat er meer woningen moeten worden verloot. Woningzoekenden zonder voorkeur voor een eengezinswoning of appartement zijn eveneens positief over loten. Maar liefst 67% vindt dat er meer woningen moeten worden verloot.

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

22 april 2024

CO2-monitor RWU

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die […]

Lees meer

5 april 2024

Digitale inkomensverklaring live

Vanaf 4 april kunnen woningzoekenden in de regio Utrecht hun inkomens- en persoonsgegevens via een […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications