Winst dat kabinet ernst wooncrisis ziet, voorstellen korting verhuurderheffing onvoldoende

6 september 2019

Gisteren lekten via de Volkskrant de voorstellen uit die het kabinet met Prinsjesdag waarschijnlijk zal presenteren over de woningmarkt. Het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) vindt het winst dat het kabinet eindelijk de ernst van de wooncrisis lijkt in te zien en met concrete maatregelen wil komen. Maar de korting die het kabinet de corporaties wil geven op de verhuurderheffing vindt RWU onvoldoende. Op deze manier worden de gewenste investeringen in nieuwbouw en verduurzaming niet gestimuleerd.

De afgelopen jaren hebben de corporaties steeds minder sociale huurwoningen gebouwd. Dat patroon is ook zichtbaar in de Utrechtse regio. De Volkskrant meldde dat het kabinet de corporaties een miljard euro aan fiscale kortingen wil geven als zij nieuwbouw plegen. Dat lijkt een groot bedrag, maar feitelijk gaat het om een korting van slechts € 100 miljoen per jaar over een periode van tien jaar.

Op een totale lastendruk van circa 2,5 miljard euro per jaar (verhuurderheffing, vpb etc) is dit slechts een marginaal bedrag dat weinig zoden aan de dijk zal zetten. De korting compenseert zelfs niet de stijging van de verhuurderheffing met € 170 miljoen dit jaar. De heffing zal naar verwachting verder omhoog gaan omdat de WOZ waarden van de woningen vrijwel zeker blijven stijgen. De hoogte van deze belasting is gekoppeld aan de WOZ ontwikkeling. Vooral de corporaties in de Utrechtse regio hebben daar last van.

RWU vindt het juist nu een ideaal moment om de verhuurderheffing drastisch te verlagen, af te schaffen of om te zetten in een investeringsfonds voor nieuwbouw en verduurzaming van het sociale woningbezit. Daar lijkt het kabinet (nog) niet voor te kiezen.

In elk geval zijn grotere kortingen nodig om daadwerkelijk investeringsruimte te creëren voor de grote opgaven landelijk en in de Utrechtse regio. Daarnaast moet de druk worden opgevoerd om voldoende locaties beschikbaar te krijgen voor sociale woningbouw.

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

22 april 2024

CO2-monitor RWU

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die […]

Lees meer

5 april 2024

Digitale inkomensverklaring live

Vanaf 4 april kunnen woningzoekenden in de regio Utrecht hun inkomens- en persoonsgegevens via een […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications