Werkgroep circulair RWU bezoekt Floriade Expo 2022

10 juni 2022

Op 2 juni 2022 bezocht de werkgroep circulair – bestaande uit een afvaardiging van woningcorporaties Viveste, Portaal, Woningcorporatie Mitros, Lekstede Wonen en Heuvelrug Wonen – de Floriade Expo 2022 in Almere. Onder het thema Growing Green Cities presenteert Floriade oplossingen die nodig zijn om steden groener, gezonder en leuker te maken.

Circulair bouwen en de interne organisatie
In de Growing Pavilion gaven Portaal en Mitros presentaties over drie concrete woningbouwprojecten in Utrecht, waarin circulaire maatregelen worden toegepast. De projecten omvatten meer dan alleen het realiseren van het vastgoed. Er wordt ook nagedacht over de inrichting van de interne organisatie om de volgende stap te maken in de omvangrijke en noodzakelijke transitie naar een CO2-neutrale woningportefeuille. Hierbij staan duurzaamheid, betaalbaarheid en woongenot centraal.

Rondleiding door Biobased Creations
Na de rondleidingen verzorgde Biobased Creations een verrassende en informatieve rondleiding door en over de Exploded View Beyond Building en de Natural Pavilion. Hier bleek dat er vele natuurlijke en goede alternatieven in de natuur te vinden voor o.a. isolatie en afwerking van woningen en kantoren. Tijdens de rondleiding werd ook duidelijk dat we als mensheid ooit van circulair bouwen zijn overgegaan op lineair bouwen met alle afvalstromen van dien. Om de transitie naar een duurzame woningbouwsector te maken, moeten we ook een verandering in ons denken realiseren. Hierbij kunnen we putten uit het verleden en de natuur.

Discussie
Door de presentaties en rondleiding ontstond al snel een levendige en inhoudelijke discussie over de toepassingen van alternatieve en duurzame materialen. Daarbij werd ook gesproken over hoe de collega’s binnen de woningcorporaties en onze (keten)partners in deze transitie meegenomen kunnen worden. Eén van de ideeën is om vaker een inspiratiesessie te organiseren, zoals dit bezoek aan de Floriade. Zien, voelen en beleven. Dat creëert bewustwording en het inzicht dat er uitstekende alternatieven zijn. Daarbij is een aanpassing van het huidige bedrijfsmodel nodig, want deze is geënt op de oude, lineaire manier van denken en doen.

Werkgroep circulair RWU
De werkgroep circulair onderzoekt onder meer de circulaire toepassingen in de sociale woningbouw. Door ervaringen te delen in RWU-verband draagt de werkgroep kennis over aan elkaar en wordt de discussie over de transitie naar een duurzame bouwsector verdiept. Hiermee werken we actief aan de realisatie van een CO2-neutrale woningportefeuille en duurzame bedrijfsvoering.

Programma duurzaamheid RWU
De werkgroep maakt onderdeel uit van het programma duurzaamheid, dat door 17 Utrechtse woningcorporaties in 2018 is opgericht. Dit overkoepelende programma sluit aan op de duurzame ambities en strategieën van de afzonderlijke woningcorporaties, en is gericht op kennis en ervaring opdoen en delen.

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

22 april 2024

CO2-monitor RWU

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die […]

Lees meer

5 april 2024

Digitale inkomensverklaring live

Vanaf 4 april kunnen woningzoekenden in de regio Utrecht hun inkomens- en persoonsgegevens via een […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications