Verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning wordt gemakkelijker

27 november 2019

Huurders van grote sociale huurwoningen die kleiner willen gaan wonen, krijgen in de Utrechtse regio al voorrang bij de toewijzing van kleinere sociale huurwoningen. Maar de corporaties aangesloten bij het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) hebben nu ook afgesproken dat vanaf 1 december a.s. bij verhuizing de nieuwe netto huurprijs hooguit € 50 meer is dan de huidige netto huur. Huurders kunnen daardoor makkelijker verhuizen naar naar een kleinere woning. De beperkte huursprong geldt ook als een huurder naar een woning van een andere corporatie verhuist of naar een andere gemeente binnen de regio. De corporaties verwachten dat de doorstroming daarmee wordt  bevorderd.

De woningmarkt in de regio Utrecht zit op slot. De gemiddelde inschrijfduur voor een sociale huurwoning is al opgelopen naar zo’n tien jaar. Dit komt mede doordat er weinig doorstroming is. Huurders blijven zitten waar ze zitten, terwijl velen van hen misschien wel willen verhuizen. Om die huurders een handje te helpen bieden de woningcorporaties in de regio Utrecht hun een aantrekkelijke regeling voor de nieuwe huurprijs aan.

Huurders van grote woningen die kleiner willen gaan wonen krijgen al voorrang bij de toewijzing van kleinere sociale huurwoningen. Dit is vastgelegd in de huisvestingsverordening. Hierdoor komen er meer grote woningen vrij voor gezinnen en starters. Maar veel van deze huurders wonen al lang in hun huidige woning en betalen een zeer lage huur. Voor hen is verhuizen niet aantrekkelijk, omdat ze voor hun nieuwe woning vaak meer moeten betalen.

Daarom hebben alle corporaties in de regio Utrecht onderling en gezamenlijk afgesproken om deze huurders een aantrekkelijke nieuwe huurprijs aan te bieden. Wanneer huurders van een grote woning (minimaal vier kamers) verhuizen naar een kleinere woning (maximaal drie kamers), dan is de nieuwe netto huurprijs hooguit € 50 meer dan hun huidige netto huur. Zo hopen de corporaties zo veel mogelijk drempels die een verhuizing verhinderen weg te nemen.

De afspraak gaat op 1 december 2019 in Het betreft een experiment van een jaar. Eind 2020 bekijken de corporaties wat het experiment heeft opgeleverd en wordt besloten of de afspraak wordt voortgezet.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rikkert van Heerde, secretaris Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht via secretaris@swru.nl of 06-27413014.

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

12 juli 2023

Reactie op stemming Aedes-congres over landelijk platform sociale huurwoningen

    De woningcorporaties van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) zijn en blijven groot voorstander […]

Lees meer

14 april 2023

Duurzaam woongedrag stimuleren

Op maandagmiddag 11 april was de eindpresentatie van Duwtje over het stimuleren van duurzaam woongedrag. […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications