Verduurzamen met WTW-douches

1 augustus 2021

 

”Hoe minder energie we in huis gebruiken, hoe beter het is”

 

 

Interview met Egbert Kunst van GroenWest

Annemijn Klaren ging in gesprek met Egbert Kunst. Hij heeft onder andere meegeholpen met het ontwikkelen van de WTW-douche. Aan de orde kwamen onder andere zijn werk en passie voor duurzaamheid.

Egbert, kun je iets vertellen over jouw achtergrond bij GroenWest?

“Ik ben begonnen bij GroenWest in 2012 als manager vastgoed. We hebben toen van de drie afdelingen van corporaties één afdeling gemaakt en besloten om een ketensamenwerking te starten genaamd RGS.   Vervolgens is er vanaf 2017 begonnen met praten over de next step binnen de keten en ben ik begonnen met het verduurzamen van producten.  In 2018 is tot die next step besloten. Vanaf eind 2018 ben ik strategisch adviseur in de techniek voor duurzaamheid geworden.

Je hield je dus al bezig met het verduurzamen van producten. Toch ben ik wel benieuwd: Wat was jouw motivatie om de WTW-douche te ontwikkelen? Hoe ontstond het idee?

“Om eerlijk te zijn was de WTW-douche niet mijn idee. “Ik werd benaderd door TNO met het bericht dat er subsidie was om WTW-douches te maken. De motivatie kwam voort uit het feit dat het maken van warm water heel erg veel energie kost. En als je het voor elkaar krijgt dat de douches een andere warmwaterbron gebruiken dan een warmtepomp of een CV-ketel, dan is dat een grote stap naar CO2-neutrale woningen. En daar willen we natuurlijk naar toe.”

Welke ontwikkelingen hebben een rol gespeeld bij het ontwikkelen van de douches?

“De woningen moesten van het gas af en een warmtepomp of stadverwarming kosten veel energie. Daarom was dit de oplossing.”

Net als de woningcorporatie GroenWest hebben twee andere woningcorporaties, Vestia en Vidomes, WTW-douches geplaatst. Hoe verliep deze samenwerking?

“De samenwerking verliep goed maar we hadden niet direct met hen te maken. Zij waren bezig met het plaatsen van hun douches en wij met de onze.

Inmiddels is de pilot-fase van de WTW-douches afgerond. Hoe gaat het plaatsen van de douches en zijn er al reacties van mensen die er gebruik van hebben gemaakt?

“Ja dat klopt, de pilot-fase is inmiddels afgerond. De corporaties hebben alle drie twee douches geplaatst. Naar mijn idee zijn de reacties heel positief omdat de huurders onbeperkt kunnen douchen. De douches zien er goed uit en de badkamer blijft verder droog.

Wat zijn de ervaringen met het gebruik van de douches?

“Naar mijn weten positief maar ze worden natuurlijk nog niet op grote schaal gebruikt.”

De WTW-douche maakt gebruik van een close-in-boiler om het douchen goedkoper en rendabeler te maken. Zou je daar wat meer over kunnen vertellen, hoe dat precies werkt?

“’Er zit een close-in-boiler in van 12 liter die ook meteen het doorstroomtoestel is. De eerste liters van de boiler zorgen ervoor dat de douche op gang komt en dat je meteen warm water hebt.  Vervolgens is de douche zo gefabriceerd dat er zo veel mogelijk warmte in de douche blijft, en het water dat naar beneden valt, wordt bijna met dezelfde temperatuur naar boven gepompt en verwarmt het koude water tot ongeveer 30 graden. Dit gebeurt achter een panel.”

De meeste mensen douchen een kleine tien minuten. Stel je leeft samen met vier andere mensen. Hoe lang zou je dan kunnen douchen ongeveer, voordat de boiler leeg is?

“Je kunt onbeperkt douchen met de WTW-douche. Als je normaal gesproken met een boiler zou douchen afhankelijk van de grootte, zou je na een kwartier weer moeten wachten tot je warm water hebt, Met deze douche is dat niet zo.

Bent je zelf tevreden over het resultaat van de prestaties of zie je nog verbeteringen?

“De verbeteringen zitten voornamelijk in de productie. Deze moet efficiënter worden, want nu is het nog zo dat de badkamer verbouwd moet worden omdat de douche geplaatst moet worden. Daarnaast moet de CV-ketel met het warme water afgekoppeld worden.  Het warm water wordt afgesloten in de badkamer en eventueel in de keuken. De corporatie moet goed weten wat ze wil en ze moet de juiste installateur hebben die het kan installeren. Dit hele proces moet zo efficiënt worden dat het binnen een dag geplaatst kan worden.”

Is deze douche zuinig genoeg om de klimaatdoelen te halen?

”Het is een mogelijkheid om te verduurzamen. Bijvoorbeeld hier in Utrecht hebben ze stadsverwarming. Daardoor moeten huizen goed geïsoleerd worden want anders wordt het niet goed warm in huis. Daarnaast zijn er apparaten nodig, die de warmte die binnen komt in je huis omzetten naar warm water voor je douche of je keuken. Dit kost heel veel energie.  Als je door middel van de WTW-douche niet afhankelijk hoeft te zijn van stadsverwarming of van die warmtepomp scheelt dat veel energie. Als de douche ook nog in de buurt zit van je keuken, kan je voor het warm tapwater in de keuken ook gebruik maken van dat close-in-boilertje. Hoe minder energie wij gebruiken, hoe beter het is.

Welke uitdagingen kom je tegen naast het plaatsen van de douches bij het verduurzamen van woningen?

“De uitdaging zit hem vooral in de huurlasten zo laag mogelijk houden en tegelijkertijd de woningen te verduurzamen. De meeste mensen die bij de woningcorporatie een huis huren hebben niet zoveel geld. Daarnaast moeten wij jaarlijks al een flink bedrag afstaan aan het Rijk. De mensen in de woningen betalen   huur en de corporatie moet daar per jaar ongeveer twee maanden huur van afdragen aan de schatkist. Terwijl een commerciële collega kan vragen wat die wil en niks af hoeft te staan. Dat is natuurlijk een heel gek systeem”.

Vind je dat we op tijd zijn begonnen met verduurzamen?

“Nee, persoonlijk vind ik dat we niet op tijd begonnen zijn met verduurzamen, Het was al in de jaren ’70 bekend, We lopen al achter de feiten aan. De opwarming van de aarde is al in vol tempo aan de gang. De CO2-uitstoot moet nu snel naar beneden, want we zijn al getuige van eindeloze hete zomers en van lange regenbuien met overstromingen, waardoor dijken verhoogd moeten worden etc. etc. De temperatuur is al meer gestegen dan berekend. We zullen snel gebruik moeten maken van schone energie. Tenminste, als we op deze planeet willen blijven leven…”

 

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

14 april 2023

Duurzaam woongedrag stimuleren

Op maandagmiddag 11 april was de eindpresentatie van Duwtje over het stimuleren van duurzaam woongedrag. […]

Lees meer

30 maart 2023

RWU pleit voor scherpere definitie sociale huur

In zijn reactie op de consultatietekst van de Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting heeft […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications