Resultaat eerste gezamenlijke uitvraag ‘Watt levert mijn dak op?’

26 juni 2020

Begin dit jaar sloegen de woningcorporaties aangesloten bij het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) de handen ineen voor een gebundelde vraag naar de opwek van duurzame kWh voor op het bezit. In vijf maanden is de aanbesteding – ondanks Corona-tijd – afgerond en is het resultaat bekend. Provides en Jutphaas Wonen gaan de komende jaren zonne-energie opwekken samen met Atriensis B.V. en Tenten Solar Zonnepanelen B.V.

Waarom ook al weer?

Sinds 2018 werken de Utrechtse woningcorporaties samen aan de doelstelling ‘betaalbaar CO2-neutraal voor 2050’. Koplopers toetsen innovaties door het uitvoeren van pilots, bij succes volgt de snelle volger dit op en brengt de innovatie verder zodat het peloton uiteindelijk via vraagbundeling prijsdaling kan realiseren. De opwek van duurzame kWh is gemeengoed en kan voor een dergelijke slimme bundeling gezamenlijk in de markt worden gezet. “We zijn in deze eerste gezamenlijke uitvraag begonnen met twee corporaties die bezit inbrengen. De andere corporaties kijken mee en gaan in op het aanbod als dit voor hen interessant is” vertelt Lisa van Welie, projectleider van de uitvraag.

Het begon met de marktverkenning in december 2019, waarin we met meer dan 25 enthousiaste marktpartijen spraken over de vraag ‘Watt levert mijn dak op?’. Marco van Dijk, Hoofd Wonen en Vastgoed bij Jutphaas Wonen: “De marktverkenning was ontzettend waardevol voor deze uitvraag. Samen met de markt in een ongedwongen sfeer spreken over wat je beoogt met de vraag en daarbij belangrijk vindt, is iets wat we normaal niet doen. Dit gaf ons ook de gelegenheid  feedback op te halen om de vraag verder aan te scherpen. Dit doen we een volgende uitvraag zeker weer”.

Ook de markt is enthousiast. Verschillende partijen hebben in een terugkoppeling laten weten de  vernieuwende aanpak als prettig te ervaren en hopen in de toekomst weer in een vroeg stadium mee te kunnen denken.

Vijf sterke plannen

Voor de selectieronde in februari hebben 17 inschrijvers zich gemeld. Op basis van hun ervaringen, motivatie en visie zijn 5 partijen gekozen die in de gunningsfase een plan van aanpak hebben uitgewerkt. Projectleider Vastgoed bij Provides Pieter Schinkel: “Elke inschrijving  had meerdere interessante elementen. We hebben uiteindelijk gekozen voor het consortium bestaande uit Atriensis B.V. en Tenten Solar Zonnepanelen B.V. Dit is een unieke combinatie van twee partijen waarin één gespecialiseerd is in het efficiënt installeren van zonne-energie en de andere partij ons als woningcorporatie en onze huurders goed kent en begrijpt. Wat deze partijen samen bieden, zorgt ervoor dat we volledig ontzorgd worden”.

Linda Groenen, directeur Atriensis innovatie: “Vanuit ons advieswerk zien wij dat processen rondom aanschaf, plaatsing en beheer van zonnepanelen veel aandacht vraagt van alle betrokken partijen. Dit komt onder andere. door gebrek aan overzicht en dus efficiëntie. Om dit obstakel te doorbreken is Zonwijzer als 100% dochter van Atriensis Innovatie opgericht. Wij bieden een platform dat slimme tools combineert en zo corporaties ontzorgt bij alle processen rondom zonnepanelen. Wij kijken ernaar uit de RWU-corporaties verder te helpen en op deze manier te ontzorgen”.

Van Dijk gaat verder: “Omdat wij direct met het winnende aanbod aan de slag gaan, was het doel van deze uitvraag niet om een innovatieve oplossing uit de markt te halen, maar vooral gebruik te maken van koppelkansen. Dit vraagt om een partij die verder kijkt dan alleen het opwekken van duurzame kWh. Als kleinere corporatie met 1850 woningen in beheer zijn wij op zoek naar een aanbod dat ontzorgt en ondersteuning biedt in de keuzes om ons bezit de komende jaren verder te verduurzamen. Dat hebben we met dit consortium gevonden”.

De volgende keer weer?  

Of we het een volgende keer weer zo zouden doen? Jazeker vertelt Pieter. “Als Provides zelf de markt had benaderd, was het niet gelukt om zo’n breed spectrum van de markt te zien. Ik denk ook niet dat dit (winnende) consortium dan was gevormd en had ingeschreven. Door het met meerdere corporaties aan te pakken, staat onderaan de streep de meerwaarde van de aanpak positief tegenover de gevraagde inspanning van ons als corporatie. Een open vraag stellen en op meerdere momenten in gesprek met de markt is tijdsintensiever dan de ‘standaard’ aanpak, maar je haalt er wel meer uit. Met deze uitvraag hebben we een manier gevonden om ook de kleinere corporaties in staat te stellen een uitvraag anders aan te pakken en een goed aanbod uit te lokken”.

En nu?

De volgende stap is om te verkennen of het aanbod ook interessant is voor de andere RWU-corporaties. De eerste positieve reactie is in ieder geval al binnen. Ook worden alle geleerde lessen opgeschreven voor de volgende uitvraag.

Van Welie: “Een van de geleerde lessen is dat we prijsdaling niet realiseren met het aantal woningen die in deze uitvraag zijn aangeboden. Als we dit de volgende keer willen bereiken dan weten we door deze les hoe de samenstelling van het aanbod er wel moet uitzien. We realiseren ons door deze les ook dat prijsdaling niet de enige reden is waarom dit instrument (vraagbundeling) ingezet kan worden. We zijn nu evengoed blij met het resultaat, ondanks dat het geen concrete prijsdaling heeft opgeleverd. Dit komt omdat dit nooit het voornaamste doel was. Wel om de corporaties te ontzorgen en voor hen een goed aanbod te vinden. Dat is gelukt”.

 

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

12 juli 2023

Reactie op stemming Aedes-congres over landelijk platform sociale huurwoningen

    De woningcorporaties van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) zijn en blijven groot voorstander […]

Lees meer

14 april 2023

Duurzaam woongedrag stimuleren

Op maandagmiddag 11 april was de eindpresentatie van Duwtje over het stimuleren van duurzaam woongedrag. […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications