Voorrangsregeling voor lage inkomens werkt goed uit

1 september 2015

In de eerste helft van 2015 hebben de corporaties in de regio Utrecht vaker een goedkope huurwoning toegewezen aan mensen met een laag inkomen die recht hebben op huurtoeslag. Er zijn ook wat meer goedkope woningen aangeboden. Dat blijkt uit cijfers van WoningNet. Het komt door een voorrangsregeling die dit jaar is ingevoerd. De laagste inkomens komen dus nog meer terecht in de ‘juiste’ woningen. Dit komt de betaalbaarheid van deze groep ten goede.

Het gaat om de toewijzing van één en twee persoonshuishoudens met een inkomen onder € 21.950 en gezinnen onder € 29.825 in sociale huurwoningen onder respectievelijk € 577 en € 618. Het toewijzingsresultaat van de huurtoeslaggroep voor woningen onder € 577 is verbeterd van 91% naar ruim 93%. Het aandeel gezinnen met een laag inkomen die ook recht hebben op huurtoeslag in het segment tussen € 577 en € 618 is verhoogd van 84% in 2014 naar 90% in de eerste helft van 2015.

Het betere toewijzingsresultaat is het gevolg van een voorrangsregeling die per 1 januari 2015 in de stad Utrecht en de 15 omliggende gemeenten is ingevoerd. Deze houdt in dat de huurtoeslaggroep voorrang heeft boven de wat hogere inkomens die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. Tot dat moment hadden de verschillende inkomensgroepen gelijke kansen, waarbij inschrijfduur bepalend was voor de volgordebepaling.

Dit lijkt geen spectaculaire verschuiving, maar bedacht moet worden dat de score natuurlijk al erg hoog lag. Dat is niet zo gek, want 83% van de actief woningzoekenden die zijn ingeschreven bij WoningNet behoort tot de huurtoeslaggroep. Corporaties hebben het eerste half jaar ook wat meer goedkopere woningen aangeboden onder de € 618. Waren het er in 2014 in totaal 2.727, in de eerste helft van 2015 stond de teller reeds op 1.587 sociale huurwoningen.

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

22 april 2024

CO2-monitor RWU

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die […]

Lees meer

5 april 2024

Digitale inkomensverklaring live

Vanaf 4 april kunnen woningzoekenden in de regio Utrecht hun inkomens- en persoonsgegevens via een […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications