Laagste huurverhoging in Utrechtse regio sinds jaren

28 april 2017

Update: met compleet overzicht huurverhogingen per 1 juli a.s. van de 22 aangesloten corporaties

De huurverhoging per 1 juli a.s. wordt de laagste sinds jaren in de Utrechtse regio. Per die datum krijgen huishoudens met een inkomen tot € 40.349 een huurverhoging van gemiddeld nog geen 0,2%. Dat geldt voor zo’n 85% van alle huurders die een woning van een corporatie huren. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) onder de 22 leden. De verhoging ligt voor deze groep 0,1% onder de inflatie van vorig jaar. Met de zeer beperkte huurstijging zorgen de corporaties ervoor dat sociale huurwoningen betaalbaar blijven voor mensen met een laag inkomen.

Huurbevriezing
Een aantal corporaties rekent voor deze lagere inkomens of een groot deel van die groep helemaal geen huurverhoging, zoals Mitros, GroenWest, Bo-Ex, Woongoed Zeist, SSW, Woningstichting Kamerik en Kockengen. Mitros verlaagt de huren van de lage inkomens die te duur wonen en dekt de kosten daarvan door beperkte huurverhogingen van huishoudens die te goedkoop wonen. Een aantal andere corporaties rekent maximaal de inflatie (0,3%), zoals Portaal, Viveste, LEKSTEDEwonen, Heuvelrug Wonen en RK Woningbouwvereniging Zeist en anderen komen net daarboven uit.

Inkomensafhankelijke huurverhoging
De hogere inkomens boven € 40.349 kunnen wat meer betalen en de meeste corporaties vragen conform het rijksbeleid aan deze groep (zo’n 15% van de huurders) een inkomensafhankelijke huurverhoging. Die mag per 1 juli a.s. maximaal 4,3% zijn. Gemiddeld krijgt in de Utrechtse regio deze groep een huurverhoging van 3,7%. Zij betalen echter nooit meer dan de maximaal redelijke huur voor een huis. Met die opbrengsten kunnen corporaties nieuwe investeringen doen. Al met al stijgen de huren van de corporaties gemiddeld voor alle huurders met bijna 0,7%.

Uitzonderingen
In werkelijkheid valt de huurverhoging overigens nog wat lager uit. Zo geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging niet voor huishoudens waarbij één lid de AOW-leeftijd heeft bereikt of voor grotere gezinnen met vier personen en meer. Corporaties mogen de inkomensafhankelijke huurverhogingen ook niet doorrekenen aan bepaalde chronisch zieken en gehandicapten. Bovendien houden corporaties zelf ook nog rekening met allerlei huurgrenzen om de huur niet teveel te laten stijgen. Die categorieën zijn niet in de cijfers verwerkt. De huurverhoging kan dus per huishouden verschillen. Vrijwel alle huurders hebben vóór 1 mei daarover een brief ontvangen van de corporatie.

Overzicht.Huurverhoging.RWU.2017

Geef een antwoord

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

14 december 2022

RWU tekent regiodeal voor bouw 1500 flexwoningen in Utrecht

Het komend jaar start in de provincie Utrecht de bouw van 1500 hoogwaardige tijdelijke flexwoningen. […]

Lees meer

14 september 2022

Seminar Domein-overschrijdend Samenwerken

Het seminar ‘Domein-overschrijdend Samenwerken’ op 8 september 2022 in het Fulcotheater in IJsselstein stond in […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications