Duurzaam woongedrag stimuleren

14 april 2023

Op maandagmiddag 11 april was de eindpresentatie van Duwtje over het stimuleren van duurzaam woongedrag. In het onderzoek stond de vraag centraal: “Hoe kunnen we bewoners motiveren om minder energie te verbruiken in hun woning?”.

Aanleiding en (toegenomen) urgentie
De aanleiding van het onderzoek, zo vertelde Egbert Kunst van woningcorporatie Cazas Wonen, kwam voort uit het gegeven dat goed geïsoleerde woningen toch een relatief hoog energieverbruik lieten zien. Het onderzoek liep vertraging op door de lockdown in verband met Corona. Daarna zette de energiecrisis van 2022/2023, veroorzaakt door de Russische inval in Oekraïne, de urgentie van duurzaam energieverbruik hoog op de agenda.

De ingrediënten van een succesvolle interventie
Liza Luesink en Robyn Luiten van Duwtje namen de aanwezigen mee in het onderzoek. Zij vertelden over de ingrediënten voor een succesvolle interventie gebaseerd op: gemak, weerstand, normen en motivatie. Duwtje is een gedragsbureau met een team van gedragsexperts en designers. De wijze waarop zij adviseerden om bewoners te informeren en te stimuleren met als ultieme doel om het energieverbruik (en daarmee de kosten) te reduceren, hebben zij vertaald naar een praktische insteek. De eindrapportage vertelt er alles over!

Remco de Maaijer (STUW en RWU) sloot de inspirerende middag af en bedankte alle betrokken mensen voor hun bijdrage en enthousiasme.

Over het onderzoek
Het onderzoek naar het stimuleren van bewonersgedrag is uitgevoerd bij Cazas Wonen in opdracht van RWU en met subsidie van Provincie Utrecht . De eindrapportage is hier te lezen. De rapportage bevat inzichten en handvatten, die ingezet kunnen worden voor interventies, gericht op (bewoners)gedrag.

 

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

Duurzaam woongedrag stimuleren

Op maandagmiddag 11 april was de eindpresentatie van Duwtje over het stimuleren van duurzaam woongedrag. […]

Lees meer

30 maart 2023

RWU pleit voor scherpere definitie sociale huur

In zijn reactie op de consultatietekst van de Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting heeft […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications