Corporaties willen meer bouwen maar hebben zorgen over voldoende betaalbare locaties

22 juni 2016

De 23 corporaties aangesloten bij het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) willen tot en met 2020 zo’n 2.500 extra sociale huurwoningen bouwen, bovenop de circa 5.000 woningen die reeds in de planning staan. Dat is 50% extra. Die extra bouw is hard nodig om de groeiende behoefte aan sociale huurwoningen op te vangen, voor starters, gezinnen en vergunninghouders. Corporaties maken zich wel zorgen of er voldoende locaties beschikbaar zijn tegen een betaalbare prijs. Dat blijkt uit een peiling van RWU onder de aangesloten woningcorporaties.

De financiële situatie van veel corporaties is ondanks de verhuurderheffing de laatste tijd verbeterd. Dat komt onder meer door het besparen op personeel en andere bedrijfslasten en de lage rente. Door de heffing is er de laatste jaren weinig gebouwd, is de voorraad sociale huurwoningen afgenomen en zijn de huren verhoogd.

Maar door de maatregelen die corporaties hebben getroffen is er nu extra ruimte voor de bouw van sociale huurwoningen en die zijn hard nodig. Al hadden dat er meer kunnen zijn als de heffing afgeschaft zou worden. Uit een peiling die RWU onder de leden heeft gehouden blijkt dat de corporaties naast de 5.000 reeds geplande woningen zo’n 2.500 extra woningen kunnen bouwen in de regio tot en met 2020. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de sterk groeiende behoefte aan sociale huurwoningen.

De corporaties maken zich wel zorgen of er voldoende locaties zijn. Er zijn nu al bijna te weinig locaties om die 5.000 woningen te bouwen. Daarbij speelt ook dat de rode contouren die de provincie hanteert buitengewoon strikt zijn. Iets extra’s bouwen kan dan vaak niet. Bovendien houden gemeenten lang niet altijd rekening met de bouw van sociale huurwoningen. Zij vragen nogal eens de marktprijs voor de grond, maar dan komt de bouw van sociale huurwoningen met een betaalbare huur niet van de grond.

RWU hoopt dat de verhuurderheffing niet verder omhoog gaat. Dat kan roet in het eten gooien. De bouw van extra woningen en zelfs de geplande aantallen worden dan onzeker. Dat betekent dat de wachtlijsten in de sociale huursector verder stijgen in plaats van dalen.

Nadere informatie bij Hans van Harten, secretaris RWU, 06 53392344

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

29 november 2021

Afgelopen jaar 1.614 nieuwe sociale huurwoningen in regio Utrecht

    De in de RWU verenigde woningcorporaties hebben in 2020 maar liefst 1.614 nieuwe […]

Lees meer

1 augustus 2021

Verduurzamen met WTW-douches

  ”Hoe minder energie we in huis gebruiken, hoe beter het is”     Interview […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnet.nl

Website created by OJO Communications