Corporaties in Utrechtse regio rekenen gematigde huurverhoging per 1 juli a.s.

22 april 2016

De corporaties in de Utrechtse regio beperken de huurverhoging per 1 juli a.s. vooral voor de lagere en middeninkomens. Over het algemeen is deze lager dan de afgelopen jaren. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) voor de 23 aangesloten corporaties die werkzaam zijn in Utrecht en vijftien omliggende gemeenten.

De huurverhoging voor de lagere inkomens tot € 34.678 in de regio bedraagt gemiddeld zo’n 0,5%, net iets onder de inflatie (0,6%).  Corporaties mogen de huur voor deze groep gemiddeld met 1% verhogen. Door de beperkte huurverhoging houden de corporaties de huren betaalbaar voor de mensen die dat nodig hebben. Deze groep is verreweg het grootst: het betreft zo’n 75% van alle huurders.

Bij drie corporaties (Bo-Ex, Portaal en GroenWest) gaat de huur voor de lagere inkomens helemaal niet omhoog. De overige corporaties hanteren een huurverhoging tot maximaal 1%. De huurverhoging voor de lagere inkomens is minder dan voorheen. In de afgelopen jaren kregen huurders te maken met flinke huurverhogingen als gevolg van de verhuurderheffing die dit kabinet heeft opgelegd, maar corporaties stellen nu betaalbaarheid centraal.

Voor de midden en hogere inkomens hanteren de meeste corporaties een inkomensafhankelijke huurverhoging. Voor de middeninkomens tot € 44.360 (circa 10% van alle huurders) mogen de huren met maximaal 2,6% stijgen. De corporaties in de Utrechtse regio verhogen de huren voor deze groep echter maar beperkt: gemiddeld circa 1,1%. Veel van deze huurders verdienen maar net iets meer dan de laagste inkomens. Portaal en GroenWest verhogen de huur voor deze groep zelfs helemaal niet.

De meeste corporaties vragen wel de maximale huurverhoging van 4,6% voor de hoogste inkomens boven € 44.360. Het gaat om circa 15% van alle huurders. Het kabinet wil immers dat ‘scheefwoners’ die teveel verdienen zoveel mogelijk doorstromen naar een andere woning. Gemiddeld komt de huurstijging voor deze groep lager uit, namelijk zo’n 3,3%. Dat komt onder andere omdat vijf corporaties een huurverhoging van 1% rekenen voor al hun huurders. Meestal is dat gedaan omdat de wetgeving dit jaar veel te laat rond kwam en de Belastingdienst pas laat inkomensgegevens kon leveren. Het gaat om Mitros, LEKSTEDE Wonen, Vecht en Omstreken, Jutphaas Wonen en WUTA.

De gemiddelde huurverhoging kan in de praktijk nog wat lager uitvallen. De huur wordt namelijk minder verhoogd als huurders alsnog een inkomensterugval hebben doorgemaakt. Bovendien ‘toppen’ corporaties de huren vaak af op de verschillende huurgrenzen als de huur daar doorheen dreigt te schieten.

De verschillen in de huurverhoging tussen de corporaties hebben verder te maken met de financiële situatie van de corporaties, bijvoorbeeld de mate waarin zij schulden moeten aflossen. Maar ook zijn huurverhogingen nodig voor plannen die corporaties hebben voor nieuwbouw, renovatie en energiebesparing.

Huurverhoging. 2016

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

22 april 2024

CO2-monitor RWU

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die […]

Lees meer

5 april 2024

Digitale inkomensverklaring live

Vanaf 4 april kunnen woningzoekenden in de regio Utrecht hun inkomens- en persoonsgegevens via een […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications