CO2-monitor RWU

22 april 2024

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die zijn aangesloten bij Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU). Met deze gegevens krijgen de woningcorporaties inzicht in de CO2-uitstoot tot op complexniveau.

De monitor biedt meer mogelijkheden dan alleen inzicht in de CO2-uitstoot. De monitor kan ook worden ingezet om doelgerichte technische ingrepen in het vastgoed te monitoren, bijvoorbeeld: het aanbrengen van isolatie. De voor en na situatie kunnen dan vergeleken worden. Een ingreep kan dan op effect(en) worden beoordeeld.

Resultaten

Atriensis verzamelt voor RWU-deelnemers deze data en maakt daar een overzicht van, waarbij de woningcorporaties mooie resultaten laten zien. Als collectief, maar ook op individueel niveau. Zo heeft de gemiddelde woning van de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex de laagste CO2-uitstoot met 2.098 kg/woning. Dat is onder de RWU-benchmark van 2.392 kg/woning. In 2023 boekte Woonin – met woningen in Utrecht, Nieuwegein, Houten en Wijk bij Duurstede – de grootste daling in CO2-uitstoot met maar liefst 20%.

De woningcorporatie met de meeste zonnepanelen is De Woningraat met 33%. Deze woningcorporatie heeft woningen in Oudewater, Benschop en Lopik. De RWU-benchmark zonnepanelen ligt op 22%. Het percentage sociale huurwoningen dat goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te worden (ook aangeduid als De Standaard), ligt op 9%. Woongoed Zeist ligt daarin op kop met 16%. Per 1 januari 2024 is deze woningcorporatie met SSW gefuseerd tot Woongroen.

Gemiddeld energielabel B

Het gemiddelde energielabel van alle woningen in Nederland ligt – volgens gegevens van het CBS – op label C. Daarin lopen de woningcorporaties voorop, want het gemiddelde energielabel van de sociale huurwoningen ligt op label B.

Meten is weten

Met de gemaakte afspraken in de Nationale Prestatieafspraken zal het aantal sociale huurwoningen met energielabel E, F en G verder dalen. Door te isoleren, verhogen de woningcorporaties niet alleen het wooncomfort, maar wordt tegelijkertijd een reductie in energiekosten en CO2-uitstoot gerealiseerd. Een uitstoot, die we nu dus ook kunnen meten.

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

CO2-monitor RWU

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die […]

Lees meer

5 april 2024

Digitale inkomensverklaring live

Vanaf 4 april kunnen woningzoekenden in de regio Utrecht hun inkomens- en persoonsgegevens via een […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications