Betaalbaarheid huurders in Utrechtse regio staat voorop bij jaarlijkse huurverhoging per 1 juli a.s.

25 april 2019

De corporaties in de Utrechtse regio stellen betaalbaarheid voor huurders centraal bij de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli a.s. Hoewel de kosten voor corporaties fors omhoog zijn gegaan – met name door sterk stijgende bouwkosten – krijgt het overgrote deel van de lagere inkomens tot € 42.436 een huurverhoging van maximaal de inflatie, tot 1,6%. Dat blijkt uit een onderzoek van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) onder de 19 aangesloten corporaties. De groep tot € 42.436 betreft zo’n 85% van alle corporatiehuurders. De lijn van gematigde huurstijgingen die de afgelopen jaren is ingezet, wordt daarmee doorgetrokken. De huurders krijgen vóór 1 mei a.s. bericht van de corporatie over de huurverhoging.

Huurverhoging bij lagere inkomens tot € 42.436
De meeste corporaties vragen voor de lagere inkomens een huurverhoging gelijk aan inflatie, zoals Portaal, GroenWest, Bo-Ex, Woongoed Zeist, Viveste, SSW, Heuvelrug Wonen, Jutphaas Wonen, RK Woningbouwvereniging Zeist, Rhenam Wonen en Woningstichting Cothen. Andere corporaties verhogen de huur nog wat minder – en soms helemaal niet – voor huurders die relatief duur wonen en juist iets meer voor huurders die relatief goedkoop wonen. Dat zijn Mitros, Provides, Vecht en Omstreken, de Woningraat en Woningbouwvereniging Maarn. LEKSTEDEwonen rekent iets minder dan inflatie speciaal voor huurders in appartementen. Woningstichting Kockengen rekent gemiddeld 2% en Wuta in Nigtevecht 1%. De wettelijk toegestane huurverhoging per woning voor deze inkomens is maximaal 4,1%. Met die beperking dat de totale huursom van corporaties met niet meer dan 1% boven inflatie mag stijgen.

Inkomensafhankelijke huurverhoging
De hogere inkomens boven 42.436 euro kunnen wat meer betalen en de meeste corporaties vragen conform het rijksbeleid aan deze groep – zo’n 15% van de huurders – een inkomensafhankelijke huurverhoging. Die mag per 1 juli a.s. maximaal 5,6% zijn. Niet alle corporaties vragen het maximale percentage, of zij laten dat percentage afhangen van het feit of die huurders reeds relatief veel huur betalen of juist niet. Zij gaan echter nooit meer betalen dan de wettelijk bepaalde maximale huur voor een huis. Met die opbrengsten kunnen corporaties nieuwe investeringen doen, in nieuwbouw, renovatie en energiebesparing. Alleen Woongoed Zeist, RK Woningbouwvereniging Zeist, Rhenam Wonen, Woningstichting Kockengen, Woningbouwvereniging Maarn en Wuta vragen deze inkomensafhankelijke huurverhoging niet.

Gemiddelde huurverhoging
De huurverhoging in de regio bedraagt (inclusief de inkomensafhankelijke huurverhoging) gemiddeld circa 1,75%. In de praktijk liggen de huurverhogingen wat lager vanwege allerlei uitzonderingen. Die zijn nog niet in dit cijfer verwerkt. Zo worden meestal geen huurverhogingen gevraagd bij sloop- en renovatiecomplexen. Ook mogen de inkomensafhankelijke huurverhogingen niet worden doorberekend aan huishoudens waarbij één lid de AOW-leeftijd heeft bereikt of voor grotere gezinnen met vier personen en meer. Dat geldt tevens voor bepaalde groepen chronisch zieken en gehandicapten. Tot slot houden corporaties intern rekening met streefhuren en passen zij maatwerk toe om de huur voor bepaalde (groepen van) huurders betaalbaar te houden.

De aangeslotenen bij het Platform zijn: De Woningraat, GroenWest, Heuvelrug Wonen, Jutphaas Wonen, LEKSTEDEwonen, Mitros, Portaal Utrecht, Provides, Rhenam Wonen, R.K. Woningbouwvereniging Zeist, Stichting BO-EX ’91, Viveste, Woningstichting Maarn, Woningbouwvereniging Vecht & Omstreken, Woningstichting Cothen, Woningstichting Wuta, Woningstichting Kockengen, Woongoed Zeist, Woonstichting SSW.

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

12 juli 2023

Reactie op stemming Aedes-congres over landelijk platform sociale huurwoningen

    De woningcorporaties van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) zijn en blijven groot voorstander […]

Lees meer

14 april 2023

Duurzaam woongedrag stimuleren

Op maandagmiddag 11 april was de eindpresentatie van Duwtje over het stimuleren van duurzaam woongedrag. […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications