Aantal huisuitzettingen in Utrechtse regio neemt opnieuw af

23 maart 2017

In 2016 hebben de 22 corporaties in de Utrechtse regio (U16) die zijn aangesloten bij het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU), in totaal 149 huurwoningen ontruimd. Daarmee wordt de dalende trend van de afgelopen jaren voortgezet. Het is een afname van 20% ten opzichte van 2015, toen nog 185 woningen werden ontruimd. In 2014 ging het nog om 233 huisuitzettingen. Op het totaal van 105.000 sociale huurwoningen gaat het om minder dan 0,2% van alle woningen. De corporaties zijn tevreden over de afname en zien het als een goede ontwikkeling. Dat blijkt uit een onderzoek van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) onder de deelnemende corporaties.

Huurschuld en wanprestatie
De meeste ontruimingen (72%) vonden plaats vanwege huurschuld of wanprestatie. Het ging om 107 ontruimingen in 2016 tegenover 138 in 2015. Corporaties spannen zich in om huisuitzetting als gevolg van huurschuld te voorkomen. Zij doen aan vroegsignalering van betalingsachterstanden, nemen zo snel mogelijk contact op met huurders als zij betalingsachterstand hebben en zoeken indien nodig huurders met huurschuld thuis op om problemen te bespreken, vaak in samenwerking met zorgpartijen en de maatschappelijke dienstverlening. De ervaring leert dat deze aanpak bij huurachterstand zijn vruchten afwerpt en leidt tot een duidelijke afname van het aantal huisuitzettingen. Ook in gevallen dat er reeds een gerechtelijk vonnis ligt om tot ontruiming over te gaan, wordt gemiddeld in zeven van de tien gevallen nog een regeling getroffen. Daardoor wordt huisuitzetting alsnog voorkomen. Alleen in uiterste gevallen vindt er ontruiming plaats.

Hennep, onrechtmatige bewoning en overlast
Naast huurschuld werd in 2016 in 13 gevallen ontruimd vanwege onrechtmatige verhuur aan derden (9%) en in even zovele gevallen vanwege overlast. In 2015 waren die aantallen resp. 14 en 10. In 8 gevallen vond uitzetting plaats vanwege de aanwezigheid van een hennepplantage (5%) en in eveneens 8 gevallen bleek de huurder met de noorderzon te zijn vertrokken. In 2016 werd niemand uitgeplaatst vanwege psychische problemen of onvoldoende zorg. Dat gebeurde in 2015 nog 5 keer.

De aangeslotenen bij het Platform zijn: GroenWest, Heuvelrug Wonen, Jutphaas Wonen, LEKSTEDEwonen, Mitros, Portaal Utrecht, Provides, R.K. Woningbouwvereniging Zeist, Stichting BO-EX ’91, Viveste, Woningbouwstichting Kamerik, Woningstichting Maarn, Woningbouwvereniging Vecht & Omstreken, Woningbouwvereniging Goed Wonen, Woningbouwvereniging Maarn, Woningbouwvereniging Oudewater, Woningbouwvereniging Lopik, Woningbouwvereniging Wuta, Woningstichting Kockengen, Woningstichting Volksbelang, Woongoed Zeist, Woonstichting SSW.

Geef een reactie

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

22 april 2024

CO2-monitor RWU

Sinds 2021 verzamelt Atriensis de data van de daadwerkelijke CO2-uitstoot van de Utrechtse woningcorporaties, die […]

Lees meer

5 april 2024

Digitale inkomensverklaring live

Vanaf 4 april kunnen woningzoekenden in de regio Utrecht hun inkomens- en persoonsgegevens via een […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnetregioutrecht.nl

Website created by OJO Communications