‘Regio: Gehate verhuurdersheffing kost ons volgend jaar 80 miljoen’

13 juni 2016

Portaal

AD Utrechts Nieuwsblad
10-06-2016

UTRECHT – De woningcorporaties in de regio Utrecht zijn volgend jaar naar schatting 80 miljoen euro kwijt aan de zogeheten verhuurdersheffing.

Voor dat geld hadden ze 2000 nieuwe woningen kunnen bouwen, becijfert secretaris Hans van Harten van het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht. Dat onderschrijft van harte de uitkomsten van onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waaruit blijkt dat de verhuurdersheffing, een belasting voor woningbouwcorporaties, inefficiënt is en een averechts effect heeft op de sociale woningbouw.

Het doel is de verhuurders te prikkelen huren te verhogen voor mensen met een hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning. Het kabinet ziet deze huizen graag vrijkomen voor huurders met een smalle beurs. Dat lukt volgens de RUG maar zeer beperkt.

Sinds vorig jaar moeten de woningbouwcorporaties de heffing ophoesten; dit jaar gezamenlijk 1,6 miljard, volgend jaar 1,7 miljard.

,,De heffing is onrechtvaardig. Het is een huurdersbelasting, terwijl de mensen met een koopwoning buiten schot blijven en hypotheekrente-aftrek genieten”, zegt Van Harten.

Mede door de heffing doen de corporaties kalm aan met nieuwbouw, terwijl de wachtlijsten voor sociale huurwoningen oplopen.

Overigens betekent het eventueel schrappen van de heffing niet per se dat jaarlijks 2000 huizen extra gebouwd worden. Veel corporaties hebben ook geld nodig om achterstallig onderhoud weg te werken.

Minister Blok van Wonen heeft al laten weten vast te houden aan de verhuurdersheffing.

Terug naar overzicht

Laatste Nieuws

16 juli 2020

Doorstroming stokt in sociale huurmarkt

De doorstroming in de sociale huursector stagneert. Er zijn in 2019 in de Utrechtse regio […]

Lees meer

3 juli 2020

Te weinig geld voor nieuwbouw en verduurzaming van huurwoningen

Vandaag stuurde minister Ollongren het onderzoeksrapport ‘Opgaven en middelen corporatiesector’ naar de Tweede Kamer. RWU […]

Lees meer

Bekijk alle nieuwsberichten

Inschrijven voor een woning in Utrecht en omgeving?

Kijk dan op www.woningnet.nl

Website created by OJO Communications